ponedeljak, 11 mart 2013 11:22

"Čudo u Šarganu" uskoro u Narodnom pozorištu Užice

Rate this item
(0 votes)

Novo iščitavanje Simovićeve drame

Nakon skoro četvrt veka, u Narodnom pozorištu Užice biće postavljen komad "Čudo u Šarganu", Ljubomira Simovića, koji će režirati Iva Milošević, rediteljka iz Beograda. Scenografiju je osmislio Gorčin Stojanović, kostime Maja Mirković, a dizajn zvuka Nikola Pejović. Premijera je zakazana za 21. mart u 20 časova na Velikoj sceni.

U poznatom komadu, koji je veoma izvođen u domaćim i inostranim pozorištima, a čija se radnja dešava šezdesetih godina prošlog veka u kafani "Šargan" nadomak Beograda, igraju glumci užičkog ansambla: - Divna Marić, Dragana Vranjanac, Bojana Zečević, Branislav Ljubičić, Vahidin Prelić, Slobodan Ljubićić, Svetislav Jelisavčić, Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Hadži Nemanja Jovanović, Goran Šmakić, Dušan Radojičić i Nikola Penezić.

Rediteljka Iva Milošević kaže da je veoma rado prihvatila poziv uprave užičkog pozorišta da režira taj komad, koji će, kako je rekla, pokušati drugačije da iščita i da ga smesti u današnjicu.

- Kada sam počela dublje da se upoznajem sa delom Ljubomira Simovića, inspiraciju za rad na ovom komadu pronašla sam u njegovoj poeziji. Čitajući Simovićevu poeziju imala sam osećaj da je želeo da afirmiše naš duh. Bio mi je interesantan i paradoks unutar njegovog umetničkog senzibiliteta, odnosno to što istovremeno postoji i simpatija i revoltiranost prema našem mentalitet", kaže rediteljka i najavljuje da će pokušati da na sceni pokaže upravo to poetsko u Simovićevom delu.

- Osetila sam i to da u komadu postoji ono nerijatno, ali istinito ogledalo našeg društva u ovom trenutku", dodala je rediteljka, a potom istakla: - Volela bih da to bude predstava koja govori o okrutnosti u ljudima, koja se širi kao zaraza. Osećam da ona proizilazi iz osećanja prikraćenosti i frustriranosti, koja kao da se na ovim prostorima nasleđuje vaspitanjem u porodici, u školi, u celom društvu i proizvodi nešto što je veoma opasno i što nas obeležava, a to je uživanje u patnji i shvatanje patnje kao nezaobilaznog činioca našeg identiteta."

- Istovremeno se trudim da kroz predstavu ukažem i na ono što je lepo i dobro u ljudima, a što, nažalost, biva neprimećeno ili biva pogrešno protumačeno, a sve to zbog kolektivne ujedinjenosti u patnji i uživanju u poziciji žrtve, prenošenju zlobe na druge i potrebe da se u drugom pronađe identično odsustvo lepote da bi se izbeglo suočavanje sa sopstvenom rugobom", objašnjava rediteljka.

Istakavši da ga predstava u užičkom pozorištu veoma zanima, jer se postavlja nakon dugo vremena, akademik Ljubomir Simović kaže da je njegova dodatna radoznalost u tome što će taj komad režirati mlada rediteljaka.

- Veoma mi je bilo bitno da to bude reditelj mlađe generacije koji će novim očima da čita tekst koji je napisan 1974. godine. Drago mi je i to što se komad postavlja u užičkom pozorištu, koje je uspešno i na domaćoj i na stranoj sceni, jer gde god gostuje vrati se sa nekom nagradom", kazao je Simović.

- Reditelj nije pred lakim zadatkom, ali je pred zadatkom koji će mu verovatno ponuditi mogućnosti da, uz pomoć glumaca, pokaže sve što zna i sve što ume. Ono što me posebno zanima, a što reditelj treba da zadovolji su neka dva cilja - da se drži teksta i da ga protumači i pročita na način na koji sve to doživljava njegova generacija u jednom potpuno novom, drugačijem vremenu i kontekstu", rekao je Simović o očekivanjima od buduće predstave.

N.K.

Ne mešam se u posao reditelja

- Pisac ne treba mnogo da gleda samoga sebe, jer to nije zdravo. U pozorištu je najpoželjniji mrtav pisac, koji se mnogo ne meša i ne stoji nad glavom ni glumcima, ni reditelju. Nikada se nisam mešao u pripreme svojih tekstova za scenu", kazao je Simović, a potom dodao da nije izvesno da će prisustvovati premijeri, ali da se nada da će pogledati neko od repriznih izvođenja.

Read 4049 times Last modified on ponedeljak, 11 mart 2013 12:20

Image Gallery

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2022.

Sve o njemu i prethodnim festivalima pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu

Četvrtak 5.oktobar u 20:00 č
R.U.R.
ROSUMOVI UNIVERZALNI ROBOTI
Karel Čapek
Dragana Varagić
Velika scena
UŽICE

Četvrtak 12.oktobar u 20:00 č
R.U.R.
ROSUMOVI UNIVERZALNI ROBOTI
Karel Čapek
Dragana Varagić
Velika scena
UŽICE

Nedelja 15.oktobar u 19:00 č
MUZIČKI FESTIVAL ZA DECU
LIRA
Velika scena
UŽICE

Ponedeljak 16.oktobar u 10:00 č i 12:00 č
7.Revija za decu
Oktobarske čarolije
VASILISA PREKRASNA
NP Užice Miodrag Miša Stanisavljević
Vahidin Prelić
Velika scena
UŽICE

 
Utorak 17.oktobar u 14:00 č i 16:00 č
7.Revija za decu
Oktobarske čarolije
IVICA I MARICA
Akademija 28 Beograd
Po motivima bajke
Velika scena
UŽICE


Sreda 18.oktobar u 10:00 č i 12:00 č
7.Revija za decu
Oktobarske čarolije
PETAR PAN
Pro-art Beograd
Po motivima crtanog filma
Velika scena
UŽICE


Četvrtak 19.oktobar u 16:00 č i 19:00 č
7.Revija za decu
Oktobarske čarolije
HRABRA KROJAČICA
Kruševačko pozorište
Jelena Paligorić Sinkević
Marko Torlaković
Velika scena
UŽICE

Petak 20.oktobar u 16:00 č i 18:00 č
7.Revija za decu
Oktobarske čarolije
JEŽIĆ ŽOŽO
Pozorište za decu i mlade Kragujevac
Kuzman Krstev
Emilija Mrdaković
Velika scena
UŽICE


Utorak 24.oktobar u 20:00 č
Druga repriza
VALPURGIJSKA NOĆ
Velimir Lukić
Snežana Trišić
Velika scena
UŽICE


Četvrtak 26.oktobar u 20:00 č
SVINJSKI OTAC
A.Popović
Hadži Nemanja Jovanović
Velika scena
UŽICE