I to se zove ljubav

Rate this item
(2 votes)

Više od pedeset godina je prošlo od kad je Šizgal ovim svojim komadom prozvao ljude koji se muče da izgovore jednu reč, koji se koprcaju da bi shvatili šta ona zapravo znači, koji je tretiraju kao nešto što dobro zvuči na reklami i lepo izgleda na filmu, ali u životu ne umeju da je dožive i da je puste u svoje srce. Jedan od likova čak kaže: „LJUBAV – kakva pomodna reč“.

 

Danas, u eri samopromocija na instagramu; viber stikera kojima izražavamo emocije umesto reči; u vreme pompeznih iujava ljubavi emotivnim partnerima na društvenim mrežama (jer voleti nekog van očiju javnosti se ne računa); u trendu gifova u kojima ono što osećamo uradi/pokaze neko drugi, slavniji/ekspresniji/duhovitiji od nas-ništa se nije promenilo...Ljubav je i dalje „pomodna“ reč, dok je, paradoksalno, doživeti je i podeliti sa nekim najskuplja i najnedostižnija kategorija življenja.

Šizgal je smatrao da je reč „ljubav“ toliko kompromitovana (a bile su tad 60–te), da je potrebno smisliti novu reč. Zato je ovaj svoj komad nazvao LUV. Naša predstava nosi naziv I TO S ZOVE LJUBAV, jer sam želela da zvuči slatkasto, a ironično.Ovo je naš lament nad jednim slatkastim, šarenim, muzikalnim i bezbrižnim vremenom u kojem su naši roditelji osvajali i poklanjali srca na igrankama uz italijanske hitove, a ironija/autoironija je u odnosu na ovo „naše“ vreme u kojem je srce na tacni. A retko za kim istinski lupa.

Ksenija Krnajski

Additional Info

Image Gallery

More in this category: « Boli kolo

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

www.JPF.uzickopozoriste.rs

od 5-12. nov. 2019.

Sve o njemu i prethodna 23 festivala pogledajte na:

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu


"BOLI KOLO"
Četvrtak 1. april u 19:30
Velika scena Užice

 

"BOLI KOLO"
Utorak 13. april u 19:30
Velika scena Užice

 

 "I TO SE ZOVE LJUBAV"
Četvrtak 15. april u 19:30
Velika scena Užice