ponedeljak, 20 maj 2024 09:28

60. Festival "Joakim Vujić", obrazloženje stručnog žirija

Rate this item
(0 votes)

60.FESTIVAL ,,JOAKIM VUJIĆ,,
od 13.do 20.maja 2024.godine

 

S A O P Š T E NJ E

Stručni žiri 60. FESTIVALA „ JOAKIM VUJIĆ“, u sastavu:

 

1. Aleksandar Radulović, glumac – predsednik žirija
2. Ivan Vuković, reditelj – član žirija
3. Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimografkinja -članica žirija

 

D o n e o j e s l e d e ć u

 

O D L U K U

 

1. Nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini dodeljuje se Narodnom pozorištu Užice za predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“.Nagrada se dodeljuje jednoglasno.
Jedan od najpoetičnijih antiratnih klasika na prepoznatljiv , Simovićev način, istražuje odnos umetnosti i politike, zla i lepote, postavljajući pitanja kada je vreme za pozorište a kada nije. Umesto jeftinih odgovora, postavlja skupa i važna pitanja.

 

2. Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Milanu Neškoviću za režiju predstave „Putujuće pozorište Šopalović“, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.
Reditelj Nešković briše granicu izmedju stvarnosti i iluzije i tvrdi da je drveni mač moćniji od atomske bombe,želimo da mu verujemo.

3. Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se Mariji Kalabić za scenografiju u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.

Ova zavesa skriva
Bedu skuplju od zlata,
Vek sažet u dva sata,
Beskraj na četiri kvadrata!
Prostorno rešenje Marije Kalabić nije ilustrativno a izbor scenskih elemenata na značenjski tačan način konfiguriše prostor igre.

4. Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se Biljani Grgur za kostimografiju u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Narodnog pozorišta Užice.Nagrada se dodeljuje jednoglasno.

Biljana Grgur na svež i duhovit način suptilno oslobadja epohu konvencija pa karakteri , iako proizašli iz istorijskog i geografskog miljea drame, komuniciraju jako dobro sa savremenom publikom.

5. Glumačke nagrade - 4 ravnopravne dodeljuju se

Dejanu Maksimoviću za ulogu Filipa Trnavca u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.
Dejanov Trnavac sa drvenim mačem, na drvenom konju, „u stvarnost ne može da udje sam, u nju može ući samo sa svojom umetnošću kojoj pripada“.

Milošu Laziću za ulogu Alena u predstavi „Bog masakra“ ,Kraljevačkog pozorišta . Nagrada se dodeljuje jednoglasno.
Miloš Lazić izabranim glumačkim sredstvima gradira lik advokata od uspešnog, moćnog i ciničnog čoveka današnjice preko frustracije i svadje do potpunog psihičkog kraha i nemoći.

Andrijani Simović za ulogu Sofije Subotić u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.
Andrijana svojim glumačkim šarmom vešto manipulise likom Sofije jednako kao sto manipuliše i Drobčevim emocijama i potvrdjuje rediteljsku odluku da bas ona bude njegova Sofija.

Igoru Borojeviću za ulogu Drobca u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Narodnog pozorišta Užice. Nagrada se dodeljuje većinom glasova.
Tumačenjem Drobca Igor Borojević svoj lik brani na emotivnom novou i od jednog krvoločnog batinaša nas, na tih ,nenametljiv način, uvlači u svet u kome do sada taj lik nismo videli.

  

6. Nagrada za najboljeg mladog glumca ili glumicu (do 30 godina) dodeljuje se Emi Muratović za ulogu Ajle u predstavi „Ljudi bez grobova“, Regionalnog pozorišta Novi Pazar.Nagrada se dodeljuje većinom glasova.

Ema Muratović ,svežinom mladalačke igre ,autentična u glumačkom izrazu, posvećeno i nadahnuto kreira lik Ajle i dokazuje tezu da nema malih uloga već samo malih glumaca.

 

7. Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodeljuje se ansamblu predstave „Režim ljubavi“ ,Kruševačkog pozorišta. Nagrada se dodeljuje jednoglasno.
Ansambl Kruševačkog pozorišta , vodjen rukom rediteljke Snežane Trišić , na vrlo vešt i ubedljiv način uvlači sve nas u beskrupulozan svet složenih partnerskih odnosa .Smejući se njima,smejemo se sebi.

 

STRUČNI ŽIRI:

1. Aleksandar Radulović
__________________
2. Ivan Vuković
__________________
3. Jelisaveta Tatić Čuturilo
__________________

Read 395 times Last modified on ponedeljak, 20 maj 2024 09:31

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVIII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2023.

Sve o njemu i prethodnim festivalima pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu