ponedeljak, 16 novembar 2015 10:23

XX Jugoslovenski pozorišni festival Obrazloženje nagrada Ardalion

Rate this item
(0 votes)

Najbolja predstava: Kazimir i Karolina Ateljea 212 – Predstava čuva, koliko god proširen, okvir dramskog pozorišta i njemu primereno emocionalno uživljavanje u sudbine junaka, ali se istovremeno oseća i intelektualna, kritička distanca prema njima: empatija nas ne sprečava, već tome čak i doprinosi, da u tim prepoznatljivim sudbinama vidimo i vlastitu odogovornost, odgovornost običnih ljudi za društveno nesreću – kako onu iz Fon Horvatovog vremena, tako i onu koja nam danas preti sa svih strana.

Najbolja režija: Snežana Trišić, za režiju predstave Kazimir i Karolina Ateljea 212 – U odličnom radu s glumcima, rediteljka rafinirano, s osećajem za nijansu, scenski plete Fon Horvatovo složeno žanrovsko-stilsko tkanje, gradi kombinaciju melodrame, socijalne drame i tragičke farse, prepliće elemente realizma, ekspresionizma i teatra apsurda, suptilno povezuje vreme ekonomskog sloma i nastanka fašizma iz prve polovine XX veka s današnjim dobom.

Najbolja ženska uloga: ravnopravno Jelena Đokić (Karolina) i Katarina Žutić (Erna) u predstavi Kazimir i Karoliina – Karolina Jelene Đokić je realistički vrlo iznijansiran, a opet i blago komički prikaz relativno samostalne i samosvesne, čak donekle i emancipovane žene kojoj je stalo do statusa i koja se za njega bori i zavođenjem, uvek balansirajući na ivici jer se trudi da, ipak, ne ugrozi etičke norme. Erna Katarine Žutić je stilizovan, u ekspresionističkim potezima donet farsični portret jedne od piva i muškog nasilja stondirane žene koja, ipak, „sanja revoluciju“ kao put do boljeg sveta, ali ništa ne čini da se to i ostvari, već, naprotiv, pasivno učestvuje u održavanju patrijarhalnog sistema, te nastanku fašizma.

Najbolja muška uloga – Nebojša Ilić (Šircinger) u predstavi Kazimir i Karolina – Glumac je izbalansiranim i kontrolisanim komičkim sredstvima, koja su niti opravdavala niti karikaturalno osuđivala njegov lik, doneo prikaz samouverenog, koristoljubivog i sebičnog malograđanina, jednog od onih „malih ljudi“ koji su pasivni saučesnici zločinačkih režima.

Najbolja scenografija – Darko Nedeljković za predstavu Kazimir i Karolina – Upečatljiv i dosledan scenski izraz, ostvaren sredstvima koja objedinjuju konceptualizaciju, artikulaciju i likovnost prostora za igru; posebnu vrednost ovog rešenja čini odricanje od naknadnih intervencija i dekorativnosti, pri čemu su svi elementi scenografije, kao i prostor u celini, neprestano u funkciji glumačke igre.

Najbolja kostimografija – Maja Mirković za predstavu Kazimir i Karolina – Kostim veoma znakovito, jasno, višeslojno i uz blagu komičku stilizaciju koja ne ugrožava njihovu realističku osnovu, određuje epohu, društveni milje i karaktere; pored toga, kostim gradi, zajedno sa scenografijom i ostalim scenskim elementima, estetski skladnu i snažnu teatarsku sliku.

Epizodna uloga – Vedran Živolić (Hemon) u predstavi #radninaslovantigona Zagrebačkog kazališta mladih – S puno osećaja za meru i nijansu i u komičkom oblikovanju, te s unutrašnjim pokrićem, glumac je doneo lik Hemona kao slabića zavisnog od oca, ali ipak spremnog da se bori za devojku koju voli, izbegavajući time zamke rediteljski ilustrativnog koncepta.

Mladi glumac/glumica – Jovana Gavrilović (Eva) u predstavi Razbijeni krčag Jugoslovenskog dramskog pozorišta – Aktivnim scenskim prisustvom, stalnim odnosom s partnerima, bogatim glumačkim sredstvima, a koja nisu samodopadljiva i usmerena na efekat kod publike, mlada glumica je, dramski produbljeno i višeslojno, donela lik mlade devojke koja je žrtva ljubavne i drugih iluzija.

Specijalna nagrada – za scenski dizajn predstave Životinjska farma Hrvatskog narodnog kazališta „Ivan pl. Zajc“ iz Rijeke – scenska slika u ovoj predstavi izgrađena je na stilski usaglašenom sistemu sredstava koji obuhvata organizaciju, oblikovanje i upotrebu prostora, dizajn kostima, dizajn svetla, komponovanu muziku i dizajn zvuka: svi ovi elementi ravnopravno učestvuju u izgradnji i doživljaju složene scenske slike.

STRUČNI ŽIRI:
dr Ivan Medenica
Zlatko Sviben
dr Mia David
dr Tatjana Dadić Dinulović
mr Aleksandar Pejaković

Read 1320 times Last modified on ponedeljak, 16 novembar 2015 20:29

Image Gallery

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVIII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2023.

Sve o njemu i prethodnim festivalima pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu

 

Utorak 6.februar u 18:30 č
PALČICA
Po motivima bajke
Nemanja Ranković
Gostovanje
ZLATIBOR


Sreda 7.februar u 20:00 č
Gostovanje
JDP Beograd
EDIP
Sofokle
Vito Taufer
Velika scena
UŽICE


Četvrtak 8.februar u 19:30 č
D PIG
Branislav Nušić
Branko Popović
Gostovanje
SJENICA


Sreda 14.februar u 20:00 č
MESEC(DANA)NA SELU
Ivan Turgenjev
Milan Nešković
Velika scena
UŽICE


Utorak 20.februar u 20:00 č
MESEC(DANA)NA SELU
Ivan Turgenjev
Milan Nešković
Velika scena
UŽICE


Petak 23.februar u 18:00 č
DUGONJA,TRBONJA I VIDONJA
Spasoje Ž.Milovanović
Nemanja Ranković
Mala scena
UŽICE


Utorak 27.februar u 20:00 č
R.U.R.
ROSUMOVI UNIVERZALNI ROBOTI
Karel Čapek
Dragana Varagić
Velika scena
UŽICE


Četvrtak 29.februar u 20:00 č
VALPURGIJSKA NOĆ
Velimir Lukić
Snežana Trišić
Velika scena
UŽICE