sreda, 23 decembar 2015 10:22

Plesna predstava MESTO ZA NAS

Rate this item
(0 votes)

Sreda 23.decembar 2015.god u 20 časova
Cena ulaznice 250 dinara / za učenike i studente 100 dinara

Produkcija Festivala koreografskih minijatura Mesto za nas izvode igrači Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog ansambla Kolo
Koncept, koreografija, izbor muzike i kostimi: Milan Bačkulja i Miloš Kecman, dobitnici Ohrabrenje 2013.

Asistent koreografa: Ana Ivančević

Autor teksta: Sandra Nešović

Obrada zvuka : Marko Đukić

Igrači: Milica Miladinović, Tijana Šebez, Ivana Kozomara, Čedomir Radonjić, Anđelka Petrović, Miloš Kecman i Milan Bačkulja

Realizaciju projekta podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Udruženje baletskih umetnika

Plesna predstava "Mesto za nas" je svojevrsni poziv da zaronimo u svoje dubine te da se potom osvrnemo oko sebe, jer je to jedini način da razumemo svet koji nam nije uvek naklonjen... Tema različitosti u našem društvu je večito sklizak teren, mnogostruko proučavana i opevana, ali moguće je da nikada neće biti do kraja spoznata. Ovo je pokušaj da se publici kroz ples približi položaj pojedinaca kao predstavnika raznovrsnih grupa koje, iz ovog ili onog razloga, bivaju nepravedno odgurnute u stranu. Duboko lične priče se prepliću u zajedničkom traganju za onim trenutkom koji donosi mir i spokoj. Sedmoro igrača kroz tok predstave teže ka tome da pronađu svoje mesto u nepreglednoj dolini mogućnosti koje mogu da prepoznaju samo oni koji otvore oči i, pre svega, koji su spremni da vide. Koreografi crpe inspiraciju iz svog okruženja koje je sklono netrpeljivosti i diskriminaciji svake vrste. Vreme je da se zapitamo kolika je naša uloga u svemu tome i šta možemo da učinimo da, namesto odbacivanja i osude, prigrlimo ovaj svet onakav kakav nam je dat- sa svim njegovim nijansama. Kucnuo je čas da se izdignemo i napustimo ukalupljene pravce, pa da zajedno zaplešemo ka nekim visinama koje će nas, tek tada, učiniti istinski vrednim ljudima. Moj, tvoj, naš položaj zavisi od moje, tvoje i naše spremnosti da poletimo. Došlo je doba da prave vrline progovore... neka ovoga puta to bude kroz ples.

O KOREOGRAFIMA

Miloš Kecman i Milan Bačkulja su mladi koreografi dobitnici nagradeOhrabrenje na Festivalu koreografskih minijatura 2013. godine za minijaturu “Devojka se suncu protivila” zajedno sa Milicom Jević. Nakon toga nastaje plesna predstava “Raskršće” od istih autora, premijerno izvededna na BELEF festivalu 2013 godine u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Sledeće godine imala je svoje značajno izvođenje na zatvaranju Festivala koreografskih minijatura na maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava je otvorila filmski festival SOFEST, a igrana je i na drugim scenama širom zemlje.

Miloš Kecman je stalni član i solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu od 2004 godine. Prosao je kroz celokupan repertoar i ostvario se u mnogim ulogama klasičnog i savremenog repertoara. Zavrsio je baletsku školu “Lujo Davičo”, pohadjao mnogobrojne seminare iz oblasti klasične i savremene igre. Dobitnik nagrade “Dimitrije Parlic” 2010 god, zajedno sa ostalim igračima predstave “Sechs Tanze”. Radio je sa cuvenim koreografima kao sto su Jiri Kiliyan, Marie Claude Pietragala , Paul Lightfoot, Staša Zurovac, Renato Zanela kao i sa domacim autorima V. Logunov , Z. Markovic, L.Pilipenko… Gostovao je u produkcijama BITEF Dance Company sa predstavom “Otelo” i Madlenianum Opera and Theater u predstavama “Severna Bajka” I “Wolfgang Amade”. Sa baletom Narodnog Pozorista gostovao u Evropi, Juznoj Americi i Africi.

Milan Bačkulja je stalni član Ansamla KOLO iz Beograda od 2004 godine gde je prošao kroz celokupan igrački i pevački repertoar. Pohađao je a i držao mnoge seminare iz oblasti folklorne igre u zemlji i inostranstvu (Belgija, Japan). U mnogobrojna gostovanja spadaju ona u SAD, Kanadi, Japanu, Kini, Nemačkoj, Austriji, Belgiji i dr. Svoje srednjoškolsko obrazovanje stekao na Novom Zelandu, a ostatak školovanja na Beogradskom Univerzitetu.

IZVODI IZ KRITIKE  

Mesto za nas iz pera mladih kritičara polaznika seminara Kritičke prakse u oblasti umetničke igre II organizovanog u okviru 19. Festivala koreografskih minijatura
 …Koreografija je sadržajna sa puno furioznih pokreta i igračke energije, razigrana i toplo je preporučujemo za letnje pozornice i festivale. Ukazuje na veoma aktuelan problem današnje mladeži koja nema perspektivu, posao ni osnovne egzistencijalne uslove da se ispolji i da svoj doprinos društvu i pored svog obrazovanja, tako da posežu za drogom i ostalim porocima, mada žele da se oslobode i pokušavaju to sa ljubavlju, prijateljstvom, a pre svega kroz zajedništvo da pronađu svoje mesto pod suncem. Igrački tim svojim savremenim pokretom prikazao je bunt, empatiju, bes ali i optimizam sa na kraju ipak srećnim krajem.

Marija Kreća

…Koreografski duet Miloš Kecman i Milan Bačkulja nakon svog celovecernjeg debija Raskrsće u kome teže spoju tradicionalnog i savremenog, ovog puta prikazuju jedan novi izraz kao rezultat simbioze njihovog igračkog iskustva. Igracki tim koji čine Miloš Kecman, Tijana Šebez, Nelka Lazović, Čedomir Radonjić - članovi baleta Narodnog pozorišta i Milan Bačkulja, Anđelka Petrović, Milica Miladinović - članovi ansambla Kolo, savremenim pokretom pokazali su još jedan bunt prema sadašnjem društvu ali kroz nemire i neshvaćenosti individue.

Lidija Pavlović

…Autorski rad dva mlada umetnika pokreće bitna egzistencijala pitanjapripadnika seksualnih, rodnih manjina i njihove socijalizacije u savremenom društvu.
Koreografija obiluje brojnim obrtima, koji zahvaljujući ekspresiji igrača imuzičkoj podlozi menjaju žanr od realističkog do potpune apstrakcije. Zahvaljujući konstrukciji same kreacije, umetnici uspevaju dauspostave komunikaciju s publikom. Predstava komunicira s publikomod samog početka kada igrači izlaze iz publike na  scenu. Prisutno je indirektno obraćanje publici, te pozivanje na akciju, delanje i pobunuprotiv ustaljenih normi koje pojedinca diskredituju na osnovu seksualne orijentacije, pola ili starosne dobi.

Marija Jovanović

Read 1110 times Last modified on ponedeljak, 21 decembar 2015 13:16

Media

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2021.

Sve o njemu i prethodnih 25 festivala pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu

Sreda 1. jun u 11:00
DUGONJA,TRBONJA I VIDONJA

Velika scena

Četvrtak 2. jun u 20:00
Druga repriza
MESEC (DANA) NA SELU

Velika scena

Petak 3. jun u 10:00
DUGONJA, TRBONJA I VIDONJA

Velika scena

Utorak 7. jun u 20:00
PERPLEX

Velika scena

Četvrtak 9. jun u 20:00
MESEC (DANA)NA SELU

Velika scena

Sreda 15. jun u 18:00
Gostujuća predstava za decu
PATROLNE ŠAPE
Režija: Saša Pantić
Velika scena

Četvrtak 16. jun u 20:00
D PIG

Velika scena