sreda, 09 decembar 2015 09:52

Momčilo Murić dobitnik nagrade "Čar" na Festivalu u Zaječaru

Rate this item
(0 votes)

Četvrte večeri Međunarodnog festivala za decu "ČAR ČAR ZAJEČAR" najmlađa publika  videla je komad "DUGONJA, TRBONJA I VIDONJA" , po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, u režiji Nemanje Rankovića. Žiri je dodelio nagradu "Čar" za glumca večeri Momčilu Muriću za ulogu Trbonje.     


Narodno pozorište iz Užica izvelo je komad “Dugonja, Trbonja, Vidonja”, sudeći prema reakcijama najmlađih, na oduševljenje publike, koja je bila neizostavan deo predstave. Dobro izrežiranim reakcijama glumci su prihvatili tu igru bez koje bi ovakav događaj bio nezamisliv, a pre svega ne bi bio pozoršni. Još manje bi to bilo pozorište za decu. U sjajnoj podeli nagradu “Čar” dobio je Momčilo Murić za ulogu Trbonje.
“Igramo ovu predstavu prilično dugo (premijera je izvedena 2011. godine) i zaista znamo gde deca fino reaguju tako da je igramo je sasvim normalno i deca je izuzetno prihvataju tako da su ovakve reakcije za nas normalne, stim što treba reći da je ova publika zaista izuzetna, to je publika koja ume da gleda dečje predstave. Tim više jer decu ne možete prevariti. Ono što mi odigramo deca će prihvatiti ili neće. Ovoga puta su prihvatili našu igru. Uvek je teže igrati za decu nego za odrasle”, rekao je nakon dodele Momčilo Murić.
O samom komadu i razlozima zašto se predstava “Dugonja, Trbonja i Vidonja” igra više od 170 godina od kad je napisan, Spasoje Ž. Milovanović upućuje poruku deci i kaže: “Bitno da imaš poverenja u snagu dobra, u hrabrost, da se raduješ divoti, da svoju tugu možeš da izleciš samo ako usrećuješ druge, da pomažeš sebi tek ako pomažeš onima oko sebe, da se čudom čudiš, i da ce se u tom čuđenju uvek naći neko ko će ti pomoći, baš kao što u našoj bajci Dugonja, Trbonja i Vidonja pomažu dobrom i hrabrom dečaku Ivi, kao što Iva pomaže Vili, a Vila svima njima, i da ce na kraju svi živeti srećno, zaljubljeni i nasmejani, kao što se naša Princeza zaljubila u Ivu i Iva u nju.”

Read 1257 times Last modified on petak, 11 decembar 2015 18:20

Image Gallery

logo pozorista 250

Trg partizana 12 - 31000 Užice, Srbija

centrala (031) 522-097, 519-966

 

XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL UŽICE 

od 1-7. novembra 2021.

Sve o njemu i prethodnih 25 festivala pogledajte na:

www.JPF.uzickopozoriste.rs

Pozorište na socijalnim mrežama

Ovog meseca na programu

Sreda 1. jun u 11:00
DUGONJA,TRBONJA I VIDONJA

Velika scena

Četvrtak 2. jun u 20:00
Druga repriza
MESEC (DANA) NA SELU

Velika scena

Petak 3. jun u 10:00
DUGONJA, TRBONJA I VIDONJA

Velika scena

Utorak 7. jun u 20:00
PERPLEX

Velika scena

Četvrtak 9. jun u 20:00
MESEC (DANA)NA SELU

Velika scena

Sreda 15. jun u 18:00
Gostujuća predstava za decu
PATROLNE ŠAPE
Režija: Saša Pantić
Velika scena

Četvrtak 16. jun u 20:00
D PIG

Velika scena